Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

« Όποια τολμήσει και μείνει έγκυος, απολύεται !»




Κάποιοι νομίζουν ότι έτσι θα πάνε μπροστά, αλλά μετά έρχεται το κλείσιμο τών επιχειρήσεών τους από την αντικοινωνική τακτική τους ! Παραδείγματα πολλά...
------------------------


Τά περασμένα χρόνια, τότε πού η κοινωνία στεκόταν κάπως στα πόδια της, και πού ελάχιστοι εργοδότες τολμούσαν να βάλουνε χέρι στον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων γυναικών με απαγορευτικά  
verboten  στήν σύλληψη, στον τοκετό, και στην γέννα, «γιατί πρόσεξε, σε διώχνω μόλις μείνεις έγκυος …», υπήρχε μία εργασιακή ασφάλεια στό «μένω έγκυος, θα με περιμένει το αφεντικό να ξαναγυρίσω, αλλά δεν χάνω και την δουλειά μου…».
Τότε, οί περισσότεροι τουλάχιστον εργοδότες, σε μια τοπική κοινωνία κλειστή πού δεν είχε πολυεθνικές και μεγαλομάγαζα και πού ο ένας ήξερε τον άλλον δεν τολμούσαν να δείξουν πόρτα σε μία έγκυο, υπήρχε ένας σεβασμός, μια υπομονή, και μία κατανόηση ανθρώπινη ότι κι΄ αυτή η γυναίκα άνθρωπος ήταν και είχε δικαίωμα στα όνειρά της και στο στήσιμο της οικογενειακής θαλπωρής και φωλιάς της…Στο να κάνει δηλαδή ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ !

Σήμερα δυστυχώς τα πράγματα έχουν πολύ αλλάξει !



Εργαζόμενες σε ενδιαφέρουσα, αληθινές ηρωίδες, πού με την ψυχή στό στόμα θέλουν να φέρουν στόν κόσμο όσα παιδιά τούς δώσει ο Θεός για να έχουν καί την διαρκή ευλογία Του !
-----------------------------------

Κι΄ αντί η φτώχεια και η ανέχεια της οικονομικής κρίσης πού οί περισσότεροι περνάμε να συνενώσει περισσότερο τους ανθρώπους, ( όπως σ΄ εκείνα τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής πού περάσαμε, και πού ο ένας σκεπτόταν και τον άλλον  ως επί το πλείστον δηλαδή, καί εκτός από τους μαυραγορίτες, τους δοσίλογους και τους εφιάλτες…), αντίθετα σήμερα έχουν αγριέψει οι άνθρωποι  και με διάφορες μπαγαποντιές και προστυχιές θα λέγαμε, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και την τελευταία πνοή και δύναμη κάθε εργαζόμενου ώστε να βγάζουν αυτοί περισσότερα χρήματα λές και θα τα πάρουν μετά και μαζί τους !






Θυμάμαι σ΄ έναν κέντρικό φούρνο της γειτονιάς, τις δυό κοπέλλες πού είχε σαν πωλήτριες .

Δούλευαν ασταμάτητα σαν μηχανές τα χέρια τους, τα πόδια τους, και τα μάτια τους για να εξυπηρετήσουν τις ουρές του κόσμου πού συνέρρεαν καθημερινά εκεί, και δεν προλάβαιναν.
Η μία, άρρωστη φαινόταν η καημένη δεν θα άντεχε για πολύ, το έδειχνε άλλωστε και το παρουσιαστικό της, κατακίτρινη όπως ήταν, ίδιο «ζόμπυ» νεκραναστημένο θά λέγαμε πάντα όμως ευγενική πού έσερνε τα πόδια της αποχώρησε στο τέλος γιατί έτσι όπως πήγαινε αν έμενε εκεί σίγουρα θα πέθαινε δίπλα στον πάγκο με τα ψωμιά. Και ο φούρναρης ασφαλώς θα εύρισκε κάποια άλλη ολόφρεσκη και καινούργια «μηχανή» να βάλει στην θέση της…
Και έβαζε κάθε μέρα ο φούρναρης κι΄ άλλες ποικιλίες αρτοσκευασμάτων, και δώστου , μπαγκέτες, τόστ, σάντουϊτς, καφέδες, κουλούρια με μέλι, με μαρμελάδα, με κάστανο, με ντομάτα, με λουκάνικο ( ! ), έκοβε και καφέ, πούλαγε και εισητήρια, μπύρες, νερά πορτοκαλάδες, έβγαλε και πάγκους στο πεζοδρόμιο και όλα αυτά να τα εξυπηρετούν δυό πωλήτριες μέσα και έξω πού να τους βγαίνει η ψυχή ανάποδα με την πλεονεξία του φούρναρη !
Παραθέσαμε το πραγματικό αυτό γεγονός πού ακόμα υφίσταται, σαν ένα μικρό δείγμα της «πλεονεξίας των αφεντικών» του καιρού μας.
Οί περισσότεροι σήμερα, ενώ βγάζουν αρκετά όπως και πρώτα, ειδικώς πουλώντας φαγώσιμα και καφέδες  βρίσκουν σαν πρόφαση την κρίση και δίνουν ξεροκόμματα στους εργαζόμενους  και μάλιστα με πρωϊ – απόγευμα παρουσία τους μη υπολογίζοντας ούτε τα 4πλά εισητήριά τους πού τους τρώνε σχεδόν τον μισό μισθό τους ούτε και την ολοήμερη και μέχρι αργά το βράδυ ταλαιπωρία τους.

Εν τώ μεταξύ το αφεντικό μπορεί να κοιμάται ήσυχο γνωρίζοντας ότι οι εντεταλμένες υπηρεσίες ελέγχου εργαζομένων πού ακούνε στο όνομα «Επιθεώρηση Εργασίας» κοιμούνται στον μακάριο ύπνο τους και στην αδιαφορία ελέγχων «γιατί έχουμε πέντε υπαλλήλους μόνο, τι να προλάβουμε άλλωστε κι΄ εμείς οι καημένοι ;».
Ναι, αλλά τον μισθό σας ξέρετε να τον παίρνετε κανονικά, έστω και με την πλημμελή προστασία πού παρέχετε στους αδικουμένους υπαλλήλους πού δεν μπορούν να βρούνε πουθενά το δίκιο τους.
Αλλά δεν τους είδαμε και κάπου αλλού τουλάχιστον «να προλαβαίνουν» σε κάποια περιστατικά καταγγελιών, πού να βγούνε όμως και στο φώς της δημοσιότητας δείχνοντας έτσι ότι κάνουν σωστά την δουλειά τους και ότι δεν αδιαφορούν για τήν προστασία των εργαζομένων, ή τουλάχιστον δεν κοιμούνται όπως λένε κάποιες κακές γλώσσες…
Άσε τώρα και τους τοπικούς βουλευτές πού παίρνουν καμμιά 20αριά χιλιάδες ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο ο καθ΄ ένας τους, ουδεμία υπηρεσία προσφέροντας στις τοπικές κοινωνίες και στα τοπικά θέματα πλήν του «παρών» και της υπογραφής τους στο κάλεσμα του αρχηγού τους !
Πού κι΄ αυτός υπογράφει στον άλλο «αρχηγό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκείνον με το καλάμι ντέ και την ράβδο – μπαγκέτα πού μας την κοπανάει κάθε τόσο στο κεφάλι όσο είμαστε ανυπάκουοι ( ; ) και πάει έτσι το θέμα ρολόϊ με την κάθε Ελληνική Κυβέρνηση πού κάθε τόσο με «εκλογές» αποκτάμε !
Το παρακάτω θέμα έχει σχέση με μία ακόμη καταπάτηση δικαιώματος γέννησης παιδιών μάλιστα, πού και παλαιότερα υπήρχε με άλλη μορφή ως «απαγόρευση γάμου» πρίν τα 28 χρόνια στους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμων ίσως και της Αστυνομίας ( τώρα καταργήθηκε), και πού μεταπήδησε φαίνεται σήμερα και στην ιδιωτική εργασία με άλλο πρόσωπο…
Αν λειτουργούσε η κοινή λογική αντίστασης των εργαζομένων, τότε κάτι τέτοιες «εταιρείες» θα έπρεπε να μποίκοτάρονται και κανείς να μη αγοράζει τα προίόντα τους εφ΄ όσον επιμένουν να εφαρμόζουν τέτοιες στυγνές αντικοινωνικές πρακτικές είς βάρος των εργαζομένων…



---------------------------------------
====================================================

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ !

Πάτρα: Θες δουλειά; Υπέγραψε ότι δεν θα κάνεις παιδί για 5 χρόνια!

Η απαίτηση γνωστής εταιρείας με υποκατάστημα στην πόλη μας...
Γνωστές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Πάτρα, έχασαν κάθε έλεγχο και υποχρεώνουν τις νεοπροσλαμβανόμενες υπαλλήλους τους, να υπογράφουν χαρτί στο οποίο δεσμεύονται ότι τουλάχιστον για μία πενταετία, δεν θα προχωρήσουν στην απόκτηση παιδιού.
Μάλιστα εάν κάποια αθετήσει την υπογραφή της, που νομικά δεν έχει καμία ισχύ αφού δεν καλύπτει κανένας νόμος ανάλογες εργοδοτικές απαιτήσεις, βλέπει αυτομάτως τον δρόμο της εξόδου και αν αρνηθεί να υποβάλλει την παραίτησή της τότε, ξεκινά ο γολγοθάς της με εργοδότης να φτάνουν στο σημείο να στρέφουν εναντίον της ακόμα και τις υπόλοιπες εργαζόμενες, αφού τις πείθουν ότι η συνάδελφός τους αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, αναγκάζοντάς της στο τέλος να αποχωρήσει.
Μία από αυτές τις επιχειρήσεις την Κυριακή 1η Νοεμβρίου που υπήρχε το ωράριο λειτουργίας 11 με 7, ανάγκασε το προσωπικό της να υπογράψει έγγραφο σύμφωνα με το οποίο προσήλθαν οικειοθελώς για εργασία και όχι μετά από απαίτηση της διεύθυνσης, όπως ήταν και η πραγματικότητα.
Οι όποιες καταγγελίες προς την Επιθεώρηση Εργασίας πέφτουν στο κενό, αφού η παραβατικότητα της πλειοψηφίας των εργοδοτών, έχει ξεφύγει, αλλά η Επιθεώρηση Εργασίας διαθέτει στην Πάτρα μόλις 5 άτομα προσωπικό!

Της Κωνσταντίνας Παλαιολόγου


http
://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=111751




http://www.avgi.gr/article/5361370/na-epanaproslifthei-amesa-i-egkuos-ergazomeni-



Δεν υπάρχουν σχόλια: