Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Υπάρχουν και δίκαιοι εργοδότες μέσα σ΄ έναν άδικο κόσμο…








Τί  γίνεται όμως, όταν το «κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία», αλλά ωφελεί καί κάποιους εργαζόμενους ;


-------------------



Αυτό, πού οί παλαιοί ημών δάσκαλοι ( και πρόγονοι… ) μάς έλεγαν στο σχολείο, το να σεβόμαστε δηλαδή τους καλούς εργοδότες, και πού οί νεώτεροι συνδικαλιστές διέλυσαν, αρχής γενομένης από την τότε μεγάλη «Πειραϊκή Πατραϊκή» πού ακόμα και σήμερα όποιος προλάβει μπαίνει μέσα και την κλέβει (από καλώδια μέχρι τούβλα…), το είδαμε πρό ημερών σε μία εφημερίδα και μείναμε έκπληκτοι !



«Μά είναι δυνατόν ;» σκεφθήκαμε μεσούσης κρίσεως να δίνονται τέτοιες παροχές από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων την στιγμή πού το 90%  αυτών των επιχειρηματιών, καταστηματαρχών, εργοδοτών, έχουνε κάνει επιστήμη το ξεζούμισμα τού εργαζόμενου κόσμου; 
Πού ενώ βγάζουν όσα και πρίν ( οί περισσότεροι ) εν τούτοις βρήκαν αιτία τώρα τα χαμηλά μεροκάματα και την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων και βγάζουν το άχτι τους επάνω στους υπαλλήλους και στους ανυπεράσπιστους  εργάτες τους…

Είναι δυνατόν ;

Πηγή:  http://patrablog.blogspot.com 

Φαίνεται όμως ότι ναι, είναι δυνατόν, και ότι αυτό εναπόκειται  πέραν τών νόμων στην υπάρχουσα ή όχι δικαιοσύνη πού έχει ή δεν έχει κάθε εργοδότης.
Έχουμε λοιπόν δύο περιπτώσεις τέτοιων «
ανθρώπινων περιστατικών» πού μας έκαναν εντύπωση και πού νομίζουμε ότι αξίζει να τις μάθουμε:

1η περίπτωση


Περίπου 2,85 εκ. ευρώ σε αυξήσεις μισθών, μπόνους και επιδόματα !


Στους εργαζόμενούς της, αποφάσισε να μοιράσει μεγάλο μέρος των κερδών της-περίπου 2,85 εκ. ευρώ- η καπνοβιομηχανία «Καρέλιας» πρωτοπορώντας  ξανά, καθώς αποφάσισε να μοιράσει μεγάλο μέρος των κερδών της εταιρείας στους εργαζόμενούς της.

Σύμφωνα με το «Έθνος», στους εργαζόμενους θα δοθούν:

• αύξηση μισθών από 1ης Ιανουαρίου του 2015 κατά 100 ευρώ μεικτά για όλους όσοι έχουν μηνιαίο μισθό μέχρι 2.800 ευρώ
• επίδομα «γαλοπούλας» ύψους 200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο
• επίδομα παρουσίας για όσους δεν έλειψαν ούτε μία ημέρα από την εργασία τους ύψους 800 ευρώ

• επίδομα για κάθε εργαζόμενο με παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ύψους 1.300 ευρώ
• επιπλέον επίδομα ύψους 500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που το παιδί του πέτυχε μέσα στο 2014 σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ.

Ακόμη η καπνοβιομηχανία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2014

• οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.001 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 700 ευρώ • οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.701 ευρώ έως 2.000 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 750 ευρώ

• οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.401 έως 1.700 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.400 ευρώ • οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.400 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.450 ευρώ

• οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.001 ευρώ έως 1.200 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.200 ευρώ
• οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.400 ευρώ.

• Ακόμη εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.700 ευρώ που έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω θα λάβουν επιπλέον 750 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ που έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω θα λάβουν επιπλέον 450 για κάθε ανήλικο παιδί.

Δώρα μοιράστηκαν και στην κοπή της πίτας

Στη γιορτή της πίτας 40 τυχεροί κέρδισαν το φλουρί και έλαβαν από 800 ευρώ ο καθένας, ενώ ένας υπερτυχερός εργαζόμενος της εταιρείας κέρδισε 8.500 ευρώ.
Ο Ανδρέας Καρέλιας επεσήμανε ότι η εταιρεία, παρά την πτώση των πωλήσεων, κατάφερε να έχει την πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία της αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Από τη μία αυξήθηκαν οι πωλήσεις των πιο κερδοφόρων σημάτων μας και μειώθηκαν οι πωλήσεις των λιγότερο κερδοφόρων σημάτων μας.

 
Δεύτερον, οφείλεται στη συγκράτηση των δαπανών μας και στην αύξηση της παραγωγικότητας του εργοστασίου μας. Τρίτον, στη σημαντική εξοικονόμηση σημαντικών πόρων από τη συνεχή και επιτυχή διαπραγμάτευση των τιμών αγοράς των υλικών μας. Από την άλλη η σημαντική ενίσχυση του δολαρίου μάς έδωσε τη δυνατότητα να καταγράψουμε σημαντικές θετικές συναλλαγματικές διαφορές».

Μιλώντας για τη συνεισφορά της εταιρείας στα οικονομικά της χώρας, ο Ανδρέας Καρέλιας σημείωσε:
«Μέσα στη διετία 2013-2014 η Καπνοβιομηχανία Καρέλια εισέφερε στα δημόσια ταμεία ποσόν που πλησιάζει τα 800 εκατ. ευρώ. σε έμμεσους και άμεσους φόρους και 14.5 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έφερε 330 εκατ. ευρώ σε συνάλλαγμα από τις διεθνείς μας πωλήσεις».


http://www.hellasforce.com/blog/karelias/


 Μιά 2η περίπτωση


Φτιάχνω εργοστάσιο στην Ελλάδα - Δεν θα υπάρχει μισθός κάτω των 1500 ευρώ!



Τι λέει η κόρη του πολυεκατομμυριούχου αυτοδημιούργητου, Κέλλυ Βλαχάκη για να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα της
«Θέλω να εκπληρώσω το όραμα του πατέρα μου και να δημιουργήσω στην Ελλάδα εργοστάσιο παραγωγής των προϊόντων μας... Θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας με καλούς και όχι τους κατώτερους μισθούς».

Η Κέλλυ Βλαχάκη, κόρη του θρυλικού επιχειρηματία της Αμερικανικής ομογένειας Ευτύχιου Βλαχάκη, που «έφυγε» πριν από λίγες μέρες, στέλνει μήνυμα από την Καλιφόρνια μέσω συνέντευξης στην Μάγδα Λιβέρη του «Εθνους της Κυριακής» στην πατρίδα την οποία ο πατέρας της δεν λησμόνησε ποτέ.

Ο αυτοδημιούργητος Βαν Βλαχάκης -όπως τον αποκαλούσαν στις ΗΠΑ- από τα Χανιά, είναι ο ιδρυτής της Earth Friendly Products, μιας εταιρείας-κολοσσού, η οποία παράγει φιλικά στο περιβάλλον απορρυπαντικά για το σπίτι, με πέντε εργοστάσια στις ΗΠΑ (Ιλινόις, Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον, Μαϊάμι και Νιου Τζέρσεϊ) και εξαγωγές σε πολλές χώρες.


Ο ίδιος, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του, είχε αναγγείλει σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» την κατασκευή εργοστασίου στην Ελλάδα. Σήμερα η κληρονόμος του υπόσχεται στη μνήμη του ότι θα τηρήσει εκείνη την υπόσχεση. «Ο πατέρας μου είχε δηλώσει πέρυσι στην εφημερίδα σας πως δεν θα υπάρχει μισθός κάτω από 1.500 ευρώ.

Σκοπεύω να τηρήσω τα λεγόμενά του!
Υποστήριζε επίσης πως ο καλοπληρωμένος υπάλληλος αποδίδει περισσότερο και ότι πρέπει να προσέχουμε τους ανθρώπους που εργάζονται για εμάς. Στην Αμερική αυτή τη στιγμή η κατώτατη πληρωμή για τους εργάτες είναι 8 δολάρια την ώρα, εμείς πληρώνουμε 17..! Τα προϊόντα μας ήδη κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με την ονομασία Ecos, όμως το βασικό τώρα είναι να δημιουργηθεί το εργοστάσιο.

Ο πατέρας μου επιθυμούσε να κάνει την Ελλάδα κομβικό σημείο των επιχειρήσεών μας για Ευρώπη, Αφρική και Μ. Ανατολή και να μεταφέρει εδώ μεγάλο τμήμα των επενδύσεών μας. Το καλοκαίρι θα έρθω στην Αθήνα προκειμένου να επισκεφτώ κάποιες τοποθεσίες κοντά στην πρωτεύουσα, στο Κορωπί, στη Βοιωτία κ.λπ., ώστε να βρω την κατάλληλη για να ξεκινήσει η επένδυση».

Ο Ευτύχιος Βλαχάκης αποτέλεσε εμβληματική μορφή για την ομογένεια. Η ζωή του έγινε ταινία, η οποία προβλήθηκε πέρυσι με τον τίτλο «Μια πράσινη ιστορία». Ηταν πατέρας τριών παιδιών, του Γιάννη, της Ελλης και της Κέλλυς και μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ των σπιτιών του σε Καλιφόρνια, Φλόριντα και Καραϊβική. 

Την οικογενειακή επιχείρηση συνεχίζουν σήμερα ο Τζον και η Κέλλυ, την οποία μάλιστα εκείνος όρισε διάδοχό του και CEO. Με σπουδές στα πανεπιστήμια UCLA και Chapman η Κέλλυ Βλαχάκη στα 36 της χρόνια καλείται να διοικήσει μια γιγαντιαία επιχείρηση:

«Είναι τιμή και ευθύνη το γεγονός ότι εκείνος με έχρισε διάδοχό του. Ηταν ο καλύτερος πατέρας του κόσμου και ένας άνδρας συμπονετικός, γεμάτος ανθρωπιά για τους γύρω του.
Είχε περιβαλλοντικές ανησυχίες και έντονο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Εργαζόμουν δίπλα του από τα χρόνια του σχολείου. Με έμαθε να μη με πτοούν οι δυσκολίες και με δίδαξε πως ο σωστός επιχειρηματίας πρέπει να έχει την ικανότητα να επιλέγει άξιους συνεργάτες.

Εδινε μεγάλη σημασία στην επιλογή των ανθρώπων που είχε δίπλα του.
Ο πατέρας μου πίστευε στην πράσινη επιχειρηματικότητα και στη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας. Επένδυσε σε αυτό το πιστεύω του και δεν έχασε.

Επιθυμούσε μάλιστα αυτό το πνεύμα της πράσινης ανάπτυξης να ανθίσει και στην Ελλάδα. Θεωρούσε πως αποτελεί ελπίδα για το μέλλον της χώρας. Δεν ήταν μόνο επιχειρηματίας αλλά και ένας άνθρωπος με όραμα και ιδανικά. Ελπίζω να μπορέσω να συνεχίσω το όμορφο παράδειγμά του».


Η ζωή του...
Ενσάρκωσε το Αμερικάνικο όνειρο !


Ο Ευτύχιος Βλαχάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1935 και σε ηλικία 18 ετών έφτασε στο Σικάγο με φοιτητική βίζα και μόνο 23 δολάρια στην τσέπη.
Στην αρχή κοιμόταν σε άσυλα για άστεγους και δούλευε ως σερβιτόρος σε εστιατόρια, ενώ παράλληλα σπούδαζε Χημεία στο Roosevelt University.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως χημικός σε διάφορες εταιρείες που παρασκεύαζαν καθαριστικά προϊόντα.
Το 1967 δημιούργησε το δικό του εργαστήριο Venus Labοratories, το οποίο στην αρχή παρήγε σαμπουάν και κοντίσιονερ, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στην παραγωγή καθαριστικών προϊόντων.

Το 1987 τόλμησε ένα επιχειρηματικό ρίσκο στρεφόμενος αποκλειστικά στην παραγωγή πράσινων καθαριστικών και ιδρύοντας την Earth Friendly Products.
Οπως είχε δηλώσει ο ίδιος τον Ιούνιο 2013 σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής»:

«Τα προϊόντα μας είναι οικολογικά και η παραγωγή τους δεν βασίζεται πλέον στα παράγωγα του πετρελαίου αλλά στο δέντρο της καρύδας. Το πετρέλαιο κάποια στιγμή θα τελειώσει ενώ τα δέντρα της καρύδας όσο τα καλλιεργούμε θα υπάρχουν αιώνια...».


Οσο για την Ελλάδα, είχε πάντα θέση στην καρδιά του: «Ξέρετε, είμαι και νιώθω Ελληνας, ζω όμως στην Αμερική 60 χρόνια, και πρέπει να παραδεχτώ ότι αυτή η χώρα δίνει μεγάλες ευκαιρίες. Μακάρι και η Ελλάδα να γίνει έτσι... Μακάρι σε κάτι να μπορέσω να επηρεάσω, νά βοηθήσω τους Ελληνες...».





Δεν υπάρχουν σχόλια: