Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ο Σταυρός από την Πάτρα φεύγει ! Ο Άγιος όμως μένει..(ή δεν μένει;)



Λίγες ώρες πρίν αναχωρήσει ο μαρτυρικός Σταυρός τού Αγίου Ανδρέα για τήν Αγία Πετρούπολη...





Θα ήταν γύρω στα 1979, άν θυμάμαι καλά, όταν εμείς οί Πατρινοί μάθαμε επισήμως και για πρώτη φορά ότι κατόπιν πολλών ενεργειών των τοπικών Εκκλησιαστικών αρχών θα παίρναμε από τους Παπικούς ένα ακόμη ιερό κειμήλιο του Πολιούχου μας.

Επρόκειτο για τον Σταυρό τού Αγίου Ανδρέα, πού τόσους και τόσους αιώνες τώρα φύλαγαν σε κάποιο ναό της Μασσαλίας.

Είχε προηγηθεί, κάποια χρόνια νωρίτερα, καί συγκεκριμένα στα 1964, η επιστροφή στην Πάτρα, πάλι από τους Καθολικούς, μέρους της ευλογημένης  τιμίας κεφαλής του Αποστόλου Αγίου Ανδρέα και δι΄ αυτού του τρόπου είχε ξαναγυρίσει ο Άγιος στην πόλη μας καί στον φυσικό τόπο του μαρτυρίου του…
Από την συνέντευξη πού σήμερα το απόγευμα παραχώρησαν στό αεροδρόμιο τής Πετρούπολης παρουσία τών Ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης. Διακρίνεται στό κέντρο ο πανίσχυρος Β. Γιακούνιν...
-----------------------

Βέβαια, το αν εμείς οί Πατρινοί, πέραν των εορτών, των δοξολογιών, τών λιτανειών, και των σημαιοστολισμών, διαφυλάξαμε σταθερά τις παραδεδομένες υπό του Αγίου Ευαγγελικές παραινέσεις, είναι μία άλλη πολύ πονεμένη ιστορία για τον λαό και για τον Άγιο…


Γιατί όμως τα λέμε αυτά;


Τά λέμε γιατί βλέποντας σήμερα με πολύ περίσκεψη κάποια θέματα, πέραν των όποιων εξωτερικών φαινομένων στα οποία αρκείται ο πολύς κόσμος, με ειλικρίνεια πρέπει να παραδεχθούμε  ότι σαν Πατρινοί δεν υπήρξαμε και πιστοί ακόλουθοι του Αγίου…


Κι΄ ακόμη,  ότι  αν μαρτυρούσε ο  Άγιος σ΄ έναν άλλο λαό, όπως οί απολίτιστοι τότε και άγριοι  Πάρθοι και Σκύθες ( σημερινοί  ευσεβείς  Ρώσοι ), ότι αυτοί θα τον τιμούσαν  και στην πράξη  πολύ καλύτερα  απ΄ ότι  εμείς οί Πατρινοί, πού μόνο για λόγια είμαστε...
 

Έστω και αν, από συνήθειο καί από ευγένεια τόχει ο Μητροπολίτης μας, να μας αποκαλεί  « ο ευλογημένος  και ευσεβής λαός της Πάτρας…».

Είμαστε; 

Θά έλεγα όχι, δέν είμαστε !

Πηγή:  http://patrablog.blogspot.com 



Μικρή απόδειξη της «αγάπης»  προς τον Άγιο πού έχουμε « εμείς οί ευλογημένοι Πατρινοί…» ( πού λέει και ο Σεβασμιότατος ), είναι η διατήρηση, η προβολή, και η επέκταση  του Καρνάβαλου και των όσων άθλιων και αναίσχυντων  εξ΄ αυτού γίνονται μέσα στην πόλη του μαρτυρίου τού Αγίου,  δείχνοντας έτσι καθαρά και τά βαθύτερα εσωτερικά πιστεύω μας…



Ρωσικό Τουπόλεφ φεύγοντας από τον Άραξο...






Αυτά τα βαθύτερα  «εσωτερικά πιστεύω μας» δείχνουν ότι γράφουμε στά παλαιότερα τών υποδημάτων μας τήν βαρειά κληρονομιά πού έχουμε ώς απόγονοι καί επίγονοι τού Αποστολικού εκείνου ανδρός, πού από ειδωλολάτρες τών ειδώλων μάς έκανε Χριστιανούς καί πού εάν το επιδιώξουμε κατάλληλους πολίτες για την βασιλεία τού Αληθινού Θεού...

ΕΔΩΣΕ  ΟΜΩΣ «ΣΗΜΕΙΑ»  Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ;



Παρά ταύτα, και όπως είπε ο Σεβασμιότατος:

«Ο Άγιος μας έδειξε το θέλημά του και έδωσε την συγκατάθεσή του με τον δικό του τρόπο. Μας απήντησε μέσα από σημεία, διά τα οποία θα ομιλήσωμε, όταν είναι καιρός. Εκείνο το οποίο δυνάμεθα να είπωμε αυτή την ώρα, είναι ότι ο Απόστολος Ανδρέας κατευθύνει τα βήματά μας, μας κρατεί από το χέρι και οδηγεί το σκάφος της Τοπικής μας Εκκλησίας...

Έτσι, κατόπιν και της απαραιτήτου εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, απεφασίσθη η μεταφορά του Σταυρού του Πρωτοκλήτου στην Ρωσία.»


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1980
================================

Από την ημέρα της σταύρωσης του Αποστόλου έως και την εποχή της Φραγκοκρατίας όπου και αρπάχθηκε , ο Σταυρός βρισκόταν στην Πάτρα. 

Η εποχή εκείνη χαρακτηρίζεται σκοτεινή γιατί πολλά κειμήλια της Εκκλησίας αρπάχτηκαν και μεταφέρθηκαν στη Δύση. 
Ένα από αυτά ήταν δυστυχώς και ο Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέα.

Στόν χώρο τού αεροδρομίου τής Αγίας Πετρούπολης. Η προσκύνηση άρχισε...

----------------------------------

Σύμφωνα με τα αρχεία του Δουκάτου της Βουργουνδίας, ο Σταυρός αρχικά τοποθετήθηκε στη Μονή Weaume στη Μασσαλία, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στη Μονή του Αγίου Βίκτωρος της ίδιας πόλης.

Κατά τη Γαλλική Επανάσταση επιχείρησαν να κλέψουν τον Σταυρό πράγμα που τελικά δεν επιτεύχθηκε. 

Τα τμήματα του, διασώθηκαν και τοποθετήθηκαν σε θήκη σχήματος κανονικού Σταυρού καί είναι αυτά πού μέ την νέα θήκη δώρο τής Ρωσίας διακρίνονται σήμερα καλύτερα....

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

================================

Στις 9 Οκτωβρίου 1979 ο τότε Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο της Γαλλικής Ιεραρχίας και ολόκληρης της Ρωμαιοκαθολικής Ιεραρχίας της Δυτικής Ευρώπης, Καρδινάλιο και Roger Etchegaray στη Μασσαλία, για να συζητήσουν το θέμα της επιστροφής του Σταυρού στη Πάτρα.

Αφού έγιναν διαβουλεύσεις μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων, ο Καρδινάλιος είπε στον Μητροπολίτη Πατρών «εφ όσον εκ Πατρών εκομίσθη ενταυθα ο Σταυρός, ανήκει εις Πάτρας».

Σύντομα άρχισαν οι επαφές και οι συζητήσεις των δυο πλευρών για την επιστροφή του Σταυρού στην Πάτρα.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενημερώθηκαν για το θέμα

Στις 18 Ιανουαρίου 1980 αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας με την αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, αναχώρησε για τη Γαλλία για την παραλαβή και τη μεταφορά του Σταυρού στην Πάτρα.

Αφού μετέβησαν στη Μασσαλία, παραδόθηκε ο Σταυρός στην ελληνική αντιπροσωπεία, μέσω μιας «άτυπης» τελετής.

Την επόμενη μέρα 19 Ιανουαρίου , αφίχθη στο αεροδρόμιο του Άραξου το αεροπλάνο που μετέφερε το σταυρό, και τις δυο αντιπροσωπείες, των Ορθόδοξων και των Ρωμαιοκαθολικών, και στη συνέχεια και έγινε η επίσημη υποδοχή.

ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ  ΣΤΑΥΡΟΥ

Όσον αφορά το είδος του ξύλου του Σταυρού, υπάρχουν διαφορετικές αναφορές.
Ο Ιππόλυτος Ρώμης αναφέρει για ξύλο ελιάς, ο Επιφάνιος μιλάει για σταυρό χωρίς να προσδιορίσει το ξύλο, ο Αρσένιος Κέρκυρας αναφέρεται σε ένα φυτό το οποίο δεν προσδιορίζει, ενώ ο ιστορικός Στέφανος Θωμόπουλος μιλά επίσης για δέντρο ελιάς.

Σε μελέτες που έχουν γίνει πάντως έχει αποδειχθεί πως πρόκειται πράγματι για ξύλο ελιάς και χρονολογείται στον πρώτο αιώνα.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΩΣΗΣ...

==========================

Για τον τρόπο σταύρωσης δεν υπάρχει ομοφωνία. Υπάρχουν αναφορές περί «προσηλώσεως» και όχι περί «προσδέσεως».
Στο δεξί πέλμα του Αγίου Ανδρέα, υπάρχει ουλή από το καρφί το οποίο καρφώθηκε στο ξύλο πάνω στο οποίο πέθανε.

Οι υμνογράφοι της Εκκλησίας μιλούν για «προσήλωσιν επί Σταυρού» ενώ παλαιοχριστιανικά έγγραφα μιλούν περί «πρόσδέσεως του Αποστόλου επι του Σταυρού»

ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το σχήμα του Σταυρού. Αγιογραφίες και φορητές εικόνες σε Ναούς, απεικονίζουν τον Απόστολο Ανδρέα πάνω στο Σταυρό με κάθετα τα δύο ξύλα του ενώ άλλες τον απεικονίζουν πάνω στο σταυρό με το κεφάλι προς τα κάτω.

Ωστόσο η επικρατέστερη άποψη είναι εκείνη που λέει ότι ο Σταυρός ήταν σε σχήμα Χ.Η άποψη αυτή είναι τόσο διαδεδομένη έτσι ώστε συνηθίζεται πλέον τους Σταυρούς σε σχήμα Χ να τους χαρακτηρίζουν ως «Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέου».

Κατά τη μεταφορά του στην Πάτρα, το 1980, ήταν τοποθετημένος σε θήκη σχήματος κανονικού Σταυρού αλλά αντικαταστάθηκε από μεγαλύτερη και πιο επιβλητική θήκη, αυτή τη φορά σε σχήμα Χ.

Χαρακτηριστικό της δυναμικής του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα είναι το γεγονός πως το Χ, από το σχήμα του είναι το σύμβολο του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας το οποίο έχει τον Απόστολο Ανδρέα προστάτη του.
 http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=3040&catid=17





Αποστολή με ειδικό αεροσκάφος


Ο Σταυρός, με την νέα θήκη που κατασκευάστηκε για το ταξίδι και την επίσκεψη του στη Ρωσία  και αφού αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους μεταφέρθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Άραξου.

Εκεί μέ ένα Τουπόλεφ 154 της Ρωσικής κυβέρνησης αναχώρησε γιά την Αγία Πετρούπολη, πρώτο σταθμό στη Ρωσία. Τον Σταυρό θα υποδεχθεί ο Πατριάρχης της Ρωσίας κ. Κύριλλος και με λιτανευτική πομπή που θα κρατήσει πάνω από μιάμιση ώρα ο Σταυρός θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Καζάν όπου θα παραμείνει.


Έφτιαξαν τρένο με εκκλησία !



Η σημασία και οι τιμές που αποδίδουν οι Ρώσοι στον Άγιο Ανδρέα είναι πρωτοφανείς.
Όλες οι μετακινήσεις του Σταυρού από χώρα σε χώρα και από πόλη σε πόλη, (Αγία Πετρούπολη, Μόσχα, Κίεβρο (Ουκρανία) και Μίνσκ (Λευκορωσία) θα γίνουν με ειδικά διαμορφωμένο τρένο μέσα στο οποίο έχει φτιαχτεί Ναός όπου θα τοποθετείται ο Σταυρός.

Λόγω της μοναδικότητας του κειμηλίου έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα ώστε να μην κινδυνεύσει σε κανένα στάδιο του ταξιδιου.


Ο Άγιος Ανδρέας και οι Ρώσοι...




2013 -- Αγία Πετρούπολη


Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις ο Απόστολος Ανδρέας, ήταν εκείνος που δίδαξε τον Χριστιανισμό στην περιοχή. Λέγεται πως είχε φθάσει μέχρι το Κίεβο.


Ο Άγιος Ανδρέας θεωρείται προστάτης των Ρωσικών στρατευμάτων κάτι το οποίο θεωρείται πως θα αποτελέσει την αφορμή για μεγαλειώδεις εκδηλώσεις εκ μέρους του ρωσικού στρατού.

Ο χιαστός Σταυρός του Αγίου Ανδρέα χρησιμοποιείται συχνά σε σημαίες στρατιωτικών σχηματισμών στην Ρωσία αλλά και σε μετάλλια και παράσημα.



Ακολουθεί το πρόγραμμα της μεταφροάς του Τιμίου Σταυρού του Αγίου Ανδρέου:

  • 11-15 Ιουλίου — Αγία Πετρούπολη
  • 16-19 Ιουλίου — Περιφέρεια της Μόσχας
  • 19-25 Ιουλίου — Μόσχα
  • 26-28 Ιουλίου — Κίεβο
  • 29 Ιουλίου — 2 Αυγούστου — Μίνσκ

Η μεταφορά του Σταυρού του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στις ως άνω πόλεις τονίζει το γεγονός ότι η πνευματική παράδοση των λαών της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας έχει την ίδια αφετηρία και ευλογία του Αγίου, την οποία έδωσε κατά την μακρινή του περιοδεία στη Ρωσία, και την ίδια πηγή η οποία είναι η κοινή κολυμβήθρα του Δνείπερου το 988 μχ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: