Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Νέο κέντρο φωτεινής σηματοδότησης και υψηλής τεχνολογίας στην Πάτρα ! Όταν το δούμε τότε και θα το πιστέψουμε…

















Αυτό το κακό και το άσχημο με την φωτεινή σηματοδότηση της Πάτρας είναι όντως μια παλιά αμαρτία…

Ένα μόνο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας να κοιτάξει κάποιος περαστικός από την πόλη, όπως η παραλιακή μετά τον Άγιο Ανδρέα όπου τα φανάρια παίζουν διαδοχικά από πράσινο - κόκκινο χωρίς ποτέ να βγάζεις μιά σωστή καί πράσινη ευθεία, τού είναι αρκετό να κουνήσει περιφρονητικά το κεφάλι του για την κατάντια αυτής της Πολιτείας, πού ξέρει πώς να συντηρεί το πολιτιστικό της ίματζ μόνο από χαβαλέ, από Καρναβάλια και καραγκιόζηδες, φρού -φρού, κοκό, μπάρ και καφετέριες…

Πέραν τούτου καμία σοβαρή προσπάθεια τοπικών παραγόντων γιά σπουδαία αναπτυξιακά έργα για την καλυτέρευση της ζωής του πολίτη, παρά μόνο δηλώσειςκαί δηλώσεις από τον Δήμαρχο μέχρι τον κλητήρα… και ότι "θα κάναμε το ένα και θα κάναμε το άλλο αλλά ξέρεις τώρα με τις περικοπές και τις εγκράτειες δεν έχουμε χρήματα…"

Ναί τώρα, σας ξέραμε και σας βλέπαμε και τότε πού είχατε χρήματα τι κάνατε…

Μόνο για φιέστες, για λαλά, για φεστιβάλ και τραγούδια είσαστε, και τίποτα περισσότερο…





Και αν φανεί και κανένας δραστήριος άνθρωπος, είτε Περιφερειάρχης είναι, είτε Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος, ή καπετάνιος, κάποιοι άλλοι από την ζήλεια τους είναι ικανοί να του βάλουν πέντε τρικλοποδιές, να τον διαβάλουν, να τον σαμποτάρουν, να τον εκθέσουν, να τον γκρινιάξουν,  και να τον βγάλουν εκτός κυκλοφορίας ακόμη και αν ανήκουν στο ίδιο κόμμα…












Τώρα ακούμε ότι μέσω ΕΣΠΑ θα δούμε φώς.

Μακάρι να το δούμε, και αν το δούμε, τότε μόνο, ως «επαληθευμένο καλό» θα το πιστέψουμε !

Γιατί μέχρι σήμερα η μία δήλωση ανατρέπει την άλλη μέσα σ΄ αυτή την Πολιτεία, η διχόνοια και η γκρίνια πάει να μας πνίξει ακόμη καί στην παλιά λιμενική ζώνη πού μόλις «αποκτήσαμε», ενώ τά άλλα μεγαλεπήβολα σχέδια του ΟΛΠΑ για αναμόρφωση της παραλιακής από τον Άγιο Ανδρέα ως το νέο λιμάνι πάνε κι΄ αυτά περίπατο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες στρέμματα, έρημος κάμπος της παραλιακής, πού θα μπορούσαν να αναπλασθούν με δενδροφυτεύσεις για έναν τόπο ανάπαυσης και πεζοπορίας των Πατρινών πάει κι΄ αυτό στην λίστα με τα παραμύθια…

Παρά ταύτα ο κ. Περιφερειάρχης, σοβαρός, υπεύθυνος, και κυρίως αθόρυβος ( πραγματικά «κύριος αθόρυβος» ) Τετάρτη σήμερα το μεσημέρι, έκανε τις δικές του δηλώσεις…


Η ανακοίνωση τού κ. Κατσιφάρα και Υφαντή
==============================

«Είναι γνωστό ότι τα συστήματα φωτεινής σηματοδότησης, σ’ όλη την Περιφέρεια, κατά καιρούς παρουσιάζουν προβλήματα ενώ πολλές φορές καθυστέρηση παρατηρείται και στην αποκατάσταση των βλαβών», τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας , αναφερόμενος, στη διάρκεια της σημερινής του συνέντευξης (το μεσημέρι), στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της φωτεινής σηματοδότησης που καταβάλλει η Περιφέρεια.

Και πρόσθεσε: «Δεν σας κρύβω ότι είναι ένα από τα ζητήματα που μας απασχόλησαν πολύ σοβαρά από τις πρώτες μέρες που περιήλθε στην δικαιοδοσία της αιρετής Περιφέρειας η σχετική αρμοδιότητα, πέρυσι τον Ιούλιο.  

Και αυτό γιατί δεν υπήρχαν επιπλέον πόροι ενώ ήταν γνωστά και τα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στη συντήρηση. 

Συνεργαστήκαμε άψογα με τις Υπηρεσίες μας και σήμερα είμαστε σε θέση ν’ ανακοινώσουμε ότι προχωράμε στην κατάθεση Τεχνικού Δελτίου για ένταξη στο ΕΣΠΑ του πιο σημαντικού έργου αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των συστημάτων φωτεινής σηματοδότησης που συντελέστηκε την τελευταία 15ετία στη Δυτική Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 1.300.000 ευρώ που αφορά, κατά κύριο λόγο, στην εγκατάσταση ενός νέου, σύγχρονου Κέντρου Φωτεινής Σηματοδότησης το οποίο θα ενισχύσει αποφασιστικά την ασφάλεια πεζών και οδηγών, την πρόληψη των ατυχημάτων και θα ταυτόχρονα θα δώσει νέες δυνατότητες στην διαχείριση της κυκλοφορίας.

Το νέο Κέντρο Φωτεινής Σηματοδότησης θα έχει την δυνατότητα:

-Να παρακολουθεί ηλεκτρονικά την λειτουργία των φαναριών σ’ όλη την Περιφέρεια και να καταγράφει αυτόματα τις βλάβες. 

Αμέσως θα ειδοποιούνται και θα επεμβαίνουν τ’ αρμόδια συνεργεία για την αποκατάσταση κάθε βλάβης. Με το που θα αποκαθίσταται η βλάβη επίσης αυτόματα θα ενημερώνεται το Κέντρο. Έτσι, θα έχουμε σε ζωντανό χρόνο εικόνα για το που υπάρχουν βλάβες, πότε επενέβησαν τα συνεργεία και πόσος χρόνος χρειάστηκε για την αποκατάσταση.

Παράλληλα, το Κέντρο Φωτεινής Σηματοδότησης, με την προσθήκη του κατάλληλου λογισμικού θα μπορεί αργότερα να εξελιχθεί σε ένα πλήρες Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας στα αστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας. 

Να συλλέγει κυκλοφοριακά δεδομένα, να παρακολουθεί τις κυκλοφοριακές συνθήκες, να συγχρονίζει τους σηματοδότες σε κεντρικές αρτηρίες, να εφαρμόζει προγράμματα προτεραιότητας στα οχήματα των δημοσίων συγκοινωνιών κ.α.

Όπως καταλαβαίνει κανείς πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ριζικού εκσυγχρονισμού των συστημάτων φωτεινής σηματοδότησης καθώς στο έργο, πέραν του Κέντρου Φωτεινής Σηματοδότησης, εντάσσεται και η εγκατάσταση στα φανάρια νέων ρυθμιστών, τελευταίας τεχνολογίας, που θα αντικαταστήσουν τον σημερινό πεπαλαιωμένο εξοπλισμό ο οποίος ευθύνεται τις περισσότερες φορές για τις βλάβες που προκύπτουν.

Θέλω ακόμη να τονίσω ότι πρόκειται για ένα έργο που θα υλοποιηθεί σε μία φάση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας(Πάτρα, Αγρίνιο, Αίγιο, Πύργος, Αντίρριο, Μεσολόγγι, Ακράτα, Αμαλιάδα, Ανδραβίδα, Ζαχάρω, Γαστούνη). Ένα έργο απολύτως ώριμο προς ένταξη, αφού οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ήδη καταγράψει για όλες τις πόλεις το υφιστάμενο σύστημα φωτεινής σηματοδότησης από το οποίο απορρέει ποιοι ρυθμιστές θα μείνουν, ποιοι θα αναβαθμιστούν και ποιοι θα αντικατασταθούν.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝ

Νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία και η εγκατάσταση νέων φωτεινών σηματοδοτών που δρομολογεί η Περιφέρεια σε επικίνδυνες διασταυρώσεις στην Πάτρα και στην Ηλεία. Και μάλιστα με πόρους που προέρχονται απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πριν λίγες μέρες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε ποσό ύψους 640.000 ευρώ για έργα τοποθέτησης φωτεινών σηματοδοτών τα οποία θα δημοπρατηθούν άμεσα και τα οποία είναι τα εξής:

Α. ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
·         Στους κόμβους: Κορίνθου – Αρχιεπισκόπου Ιεροθέου (Κ- 186),
·         β) Κορίνθου - Σατωβριάνδουκαι
·         γ) Καρόλου - Μουρούζη (Κ-172), ύψους 250.000 ευρώ.
·         στον κόμβο Δημοκρατίας – Ειρήνης και Φιλίας στα Δεμένικα εντός της Δημοτικής Ενότητας Μεσσάτιδος, ύψους 100.000 ευρώ
·         στον κόμβο Ιεροθέου Αρχιεπισκόπου – Μεσολογγίου(Κ-177), ύψους 90.000 ευρώ.

Β. ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

*Στον κόμβο επί της νέας εθνικής οδού Πατρών – Πύργουμε την επαρχιακή οδό Ανδραβίδας - Τραγανού, ύψους 100.000 ευρώ.
*Στον κόμβο επί της νέας εθνικής οδού Πατρών – Πύργουπρος Βούναργο της Δημοτικής Ενότητας Ιαρδανού, ύψους 100.000 ευρώ, έχει εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή και είναι, επίσης, προς δημοπράτηση.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπέβαλε τα σχετικά Τεχνικά Δελτία, για ένταξη των έργων αυτών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στις αρχές του έτους, τα οποία και εγκρίθηκαν τον Απρίλιο του 2012.
Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα υπογράφεται 

Σύμβαση συντήρησης και λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών, ύψους 400.000 ευρώ, για ένα χρόνο, μετά από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο αντικείμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: