Τρίτη 26 Ιουνίου 2007

Πάτρα, η πολιτεία τών χιλιάδων ( ; ) τυφλών...




Παλιό πεζοδρόμιο, πρίν μπούν τα λούκια πού μάς κούτσαναν...

Πάνε περίπου 3 χρόνια από τότε πού κάποιοι ανέλαβαν να φτιάξουν τά κεντρικά πεζοδρόμια της Πάτρας.

Καί δυστυχώς, παρατηρημένο είναι πιά, όταν μια πολιτεία διαφεντεύεται από «ειδικευμένους», μηχανικούς άς πούμε, εκεί ακριβώς θα κάνουν και τις μεγαλύτερες ζημιές, τά μεγαλύτερα λάθη από πλευράς ποιότητας ζωής και αισθητικής τής πολιτείας, παρά την όποια, ενδεχομένως καλή τους πρόθεση και την ανάλογη, σε πολυκατοικίες όμως, κατασκευαστική τους εμπειρία…

Γιατί συνήθως, ως «ειδικοί», δεν ακούνε κανένα δίπλα τους…

Αρχίσανε λοιπόν να σκάβουνε στα κεντρικά πεζοδρόμια με όλη την σχετική για όλους μας ταλαιπωρία, πέρασαν κάποιοι μήνες αγανάκτησης, υπομονής, αλλά και προσμονής για κάτι καλύτερο, αλλά τά χειρότερα δεν τά είχαμε δεί ακόμη…

Τά χειρότερα τά βρήκαμε μπροστά μας όταν αρχίσαμε να περπατάμε πάνω στις λωρίδες με τις κόκκινες σαν λούκια πλάκες, και μάλιστα επάνω στο κέντρο των πεζοδρομίων.

Τότε αρχίσανε τά στραμπουλήγματα και τά σπασίματα στα πόδια, τά μπερδικλώματα και παραπατήματα ειδικώς με τακούνια στο ίσωμα, φωνές αγανάκτησης και κάτι περισσότερο ακόμη περιέλουζε τους αρμόδιους ( αλλά αυτοί, οί …ευτυχείς δεν τά άκουγαν όλα αυτά κοιμώμενοι προφανώς στις δάφνες τους…), και κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει με ποιά κριτήρια και ποιοί ανόητοι πήραν την απόφαση αυτή, ώστε για 15 τυφλούς πού ζήτημα είναι να έχει ή Πάτρα ( και πολύ ελάχιστοι να κυκλοφορούνε ), θέλησαν να φτιάξουν αυτό το εξάμβλωμα, αυτή την « Κακιά Σκάλα» μέσα στα πόδια μας, και να τυφλώσουν έτσι ολόκληρη την πολιτεία !

Σήμερα, μετά την πολυετή και στραπατσαρισμένη αυτή εμπειρία, ζητείται Δήμαρχος να αναλάβει και να αποκαθηλώσει αυτήν την κατασκευαστική αθλιότητα, και να φτιάξει τά πεζοδρόμια στρωτά, όπως σε όλες τις σωστές πολιτείες, βάζοντας κατά μέρος της κομπορρημοσύνες ότι « επί Δημαρχίας μας πρωτοτυπήσαμε φτιάχνοντας και πεζοδρόμια για τους τυφλούς», σε μια πολιτεία μάλιστα πού δεν υπάρχουν σχεδόν τυφλοί, αλλά και εάν υπάρχουν κινδυνεύουν να τσακιστούν και οί ίδιοι , ως τυφλοί, χειρότερα απ΄ αυτούς πού βλέπουν…

Κι΄ αν δεν πιστεύει κανείς σε όλα τά παραπάνω, αν δεν με πιστεύεις σημερινέ ή χθεσινέ κύριε Δήμαρχε άς πάει κάποιος να σταθεί δίπλα στο πλήθος πού διαβαίνει αυτά τά πεζοδρόμια κι΄ αν δεί κανένα λογικό συμπολίτη ( κι΄ όχι ακροβάτη – ισορροπιστή ) να περπατάει επάνω στις κόκκινες πλάκες του εξαμβλώματος να έλθει να μού τρυπήσει την μύτη!

Γιατί αυτοί πού ξέρουν, από δίπλα βαδίζουν αποφεύγοντας επιμελώς να περπατήσουν επάνω τους! Και τό αποτέλεσμα είναι, ότι χωρίσανε και τά σωστά πεζοδρόμια στην μέση αντί έστω, να βάλουνε το εξάμβλωμα αυτό στην άκρη, μήπως γλιτώσουμε και οί υπόλοιποι…

Ζητείται λοιπόν Δήμαρχος, ζητείται ριζοσπάστης και ανανεωτικός Δήμαρχος, πού θα φέρει τά πάνω-κάτω παίρνοντας μια ηρωϊκή απόφαση επάνω σ΄ ένα θέμα, σε μια κατασκευή, πού έβλαψε αντί να ωφελήσει τους συμπολίτες μας, Δήμαρχος πού θα ξηλώσει αυτή την αθλιότητα και θα τά φέρει όλα πάτσι και πόστα, πού θα τά φέρει όλα στά ίσα τους !

9 σχόλια:

djmouzz είπε...

To μόνο που μπορώ να κάνω είναι να χειροκροτήσω για την άποψή σου καθώς είμαι απολύτως σύμφωνος με αυτή! Τα πεζοδρόμια με πλακάκια για τυφλούς ήταν ιδέα της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" άσχετα αν άργησε τόσο η ολοκληρωσή τους.

ΥΓ. Έτυχε να συναντήσω για μία και μοναδική φορά τυφλό που προσπαθούσε να περπατήσει στα πλακάκια αυτά. Προτίμησε το "λείο" κομμάτι του πεζοδρομίου είτε γιατί παρά λίγο να πέσει από τα τυφλοπλακάκια, είτε γιατί δεν τους είχε όπως κατάλαβα και τόση εμπιστοσύνη...

Ανώνυμος είπε...

Περίεργο που στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται τέτοια πλακάκια. Περίεργο επίσης που έχω δεί 2 φορές τυφλούς να περπατάνε σύμφωνα με αυτά. Επίσης αναρωτιέμαι. Είναι τόσο τραγική η κατάσταση; Δεν νομίζω. Τραγική είναι η κατάσταση οταν δεν υπάρχουν καν πεζοδρόμια.

Unknown είπε...

Μα είναι δυνατό να ακούγονται φράσεις όπως αυτή που είπες "για 15 τυφλούς τυφλώθηκε όλη η πόλη". Απαράδεκτο!και δείχνει κοινωνική αναισθησία. Κλείσε τα μάτια σου και προσπάθησε να περπατήσεις στη Πάτρα σαν τυφλός και πες μου μετά αν προτιμάς να έχεις έναν οδηγό ή να πηγαίνεις βάσει διαισθητικότητας. Αν οι κυρίες στραμπουλάνε τα πόδια τους με τα ψηλοτάκουνα είναι πρόβλημα των κυρίων που εχουν μάτια και βλέπουν. Αντί να καυτηριάσεις όλους αυτούς που καταπατούν τους οδηγούς και ακυρώνουν τη χρηστικότητα τους κατηγορείς αυτούς που τους έφτιαξαν. Ήμαρτον τι άλλο θα ακούσυμε?στο τέλος θα μου πεις οτι σε ενοχλούν και οι ράμπες πρόσβασης για ΑμΕΑ!

djmouzz είπε...

To "για 15 τυφλούς τυφλώθηκε όλη η πόλη" αγαπητέ info χρησιμοποιήθηκε για λόγους υπερβολής νομίζω σαν σχήμα και φυσικά δεν αποτελεί κανενός σοβαρού πολίτη δόγμα. Για να διευκολύνεις κάποιους ανθρώπους δεν παρακωλύεις την ζωή των υπολοίπων νομίζω είναι πάγια θέση της δημοκρατίας αυτό και αν κάποιος που τοποθέτησε πλακάκια για το ΘΕΑΘΗΝΑΙ και υποστηρίζει ότι το έκανε για να βοηθήσει τους τυφλούς ας το έκανε σωστά. Οι ράμπες που είπες που είναι στη σωστή θέση δεν ενοχλούν κανένα. Στις ευρωπαικές πρωτεύουσες έχουν βάλει τέτοια πλακάκια μόνο όπου υπάρχουν πεζοδρόμια 6 πλακακίων σε εύρος.

Unknown είπε...

Καλά νομίζω δουλευόμαστε.Βρες μου ένα πεζοδρόμιο στη Πάτρα 6 πλακακίων. Δηλαδή τι λες οτι οι τυφλοί έχουν δικαίωμα να περπατούν μόνο σε μεγάλα πεζοδρόμια?
Σε μία κοινωνικά ευαίσθητη δημοκρατία δικαιώματα έχουν και οι μειονότητες ή οι με ειδικές ανάγκες.Με τη δική σου λογική δεν θα έπρεπε να εξυπηρετούνται πρώτοι οι ΑμεΑ στις υπηρεσίες γιατί όλοι πρέπει να έχουμε ίσα δικαιώματα. Φίλε μου σκέψου λίγο πιο ανοιχτά και μην σκέφτεσαι στενόμυαλα και μίζερα. Εστιασε την κριτική σου πιο βαθειά από τα σπασμένα τακούνια!

djmouzz είπε...

Αυτή η ανοιχτή σκέψη την οποία καλώς προτίνεις να έχουμε την έχει κατακυριεύσει πλειοψηφικά δυστυχώς, ο ωχαδερφισμός, το πως κάνεις έτσι, σιγά την ενόχληση, έλα μωρέ και φτάσαμε σ'αυτό το μπάχαλο. Τίποτα δεν είναι σταθερό τα κάναμε όλα σχετικά και όπως μας αρέσει και βολεύει. Δεν έχω τίποτα ούτε με τους τυφλούς ούτε με τους ΑμΕΑ -για την ακρίβεια δεν παρκάρω ποτέ στη θέση τους και δε μ'ενοχλούν τα πεζοδρόμια- όμως στο πρίσμα της υποτιθέμενης κοινωνικής ευαισθησίας μας πουλάμε φούμαρα. Όσο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων που λες συμφωνώ, όμως γιαυτό γέμισε ο τόπος με ψευτοανάπηρους από τα ημίμετρα που λέγαμε. Η δική μου γνώμη είναι αν κάνεις κάτι κανετο σωστά και ολοκληρωμένα και αυτά τα "μισαδάκια" είναι που καυτηριάζουμε και όχι την κοινωνική αναλγησία.

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή σας! Και κανένας τυφλός να μην υπήρχε στην Πάτρα, ώφειλε η Πολιτεία να προβλέψει για την ασφαλή διακίνησή τους, γιατί μπορεί αύριο να χρειασθεί σε σας ή σε κάποιον δικό σας.
Και επειδή ο κόσμος πρέπει να είναι ενημερωμένος σας γνωρίζω τα εξής:
Με την Υπουργική Απόφαση 52488 της 16-11-2001/15-1-2002 (ΦΕΚ 18 Β') "Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών", στο άρθρο 3 γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους η κατασκευή του ΟΔΗΓΟΥ ΤΥΦΛΩΝ, όπως σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.
Με την εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ 8298/3-3-2004 θεσπίζονται λεπτομερώς οι προδιαγραφές για το πως πρεπει να είναι οι πλάκες για τον Οδηγό Τυφλών (σχήμα, διαστάσεις προεξοχών κλπ).
Αντί λοιπόν να ζητάτε από τον Δήμο να παρανομήσει και να ξηλώσει τα πεζοδρόμια με τον Οδηγό Τυφλών, απαιτείστε να θεσπισθεί σχετική νομοθεσία για την κυκλοφορία ατόμων με τακούνια.

Ανώνυμος είπε...

Δεν συμφωνώ με την απόψή σου στο θέμα αυτό. Είναι καθήκον οποιασδήποτε πολιτείας σε όλο τον κόσμο να προβλέπει και να λαμβάνει μέτρα για όλους τους πολίτες της και δη για τους έχοντες ανάγκη! Η συγκεκριμένη δράση εντάσεται μάλιστα στον κατάλογο με τα 120 θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου που έχει συντάξει ο ΟΗΕ. Επιπλέον, κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ θα πρέπει να έχει μετατρέψει τους δημόσιους χώρους της σε χώρους προσβάσιμους από όλους μέχρι το 2011, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία που εκδόθηκε το 1999. Προσωπικά, ζω ένα χρόνο μόνο στην Πάτρα (είμαι φοιτητής), και όταν πρωτοήρθα μου έκανε ιδιαίτερα καλή εντύπωση το γεγονός ότι η πόλη είναι τόσο εξελιγμένη ακόμα και σε αυτόν τον τομέα, τη στιγμή που στο Λονδίνο π.χ. (που το επισκέφτηκα πρόσφατα) τα ΑμΕΑ αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμποδια στις μετακινήσεις τους. Αν μη τι άλλο, η συγκεκριμένη αυτή πραγματικότητα δείχνει τον πολιτισμό της Ελλάδας και πρέπει να μας κανει περήφανους και κοινωνικά ευαίσθητους.

Patrablog είπε...

Αγαπητοί φίλοι σάς ευχαριστούμε όλους γιά όσα μας γράφετε, ακόμη κι΄ αυτούς πού μέ λιγότερη ίσως ευγένεια μάς λένε "ντροπή σας" καί "αίσχος πού μιλάτε έτσι γιά τούς τυφλούς..."

Κι΄ εμείς αγαπάμε τούς τυφλούς, αλλά άς μή παιδεύουμε καί όσους βλέπουν..

Μία Κοινοτική όμως οδηγία δέν είναι πάντα καί αρκετή καί να εφαρμοστεί στά Ελληνικά δεδομένα. Κυτάξτε τά διπλάσια σε πλάτος Ευρωπαϊκά πεζοδρόμια καί συγκρίνατέ τα μ΄ αυτά τής Πάτρας.

Σ΄ ένα στενό λοιπόν πεζοδρόμιο θέλησαν κάποιοι νά εφαρμόσουν μία Ευρωπαϊκή τακτική, φυτεύοντας μάλιστα τά "κόκκινα λούκια" μέσα στήν μέση τού στενού αυτού χώρου, αντί έστω νά τά βάλουν στήν άκρη...

Λίγη χωροταξική καλαισθησία νά είχανε, αυτό δέν θά τό κάνανε...

Σάς ευχαριστούμε όλους σας.